Justh Zsigmond

 

Justh ZsigmondA nemesi származású neczpáli Justh család sarja Turóc vármegyéből. Apja neczpáli Justh István (1821–1904), földbirtokos; anyja nemesbükki Pákozdy Matild (1831–1898) volt. Budapesten kezdte tanulmányait és külföldi főiskolákon: Kielben, Zürichben, Párizsban folytatta és fejezte be.
Eleinte nemzetgazdasági tanulmányokra készült, de Taine-nek, a világhírű francia esztétikusnak tanácsára a szépirodalomnak szentelte magát.
Jelentékeny talentuma Párizs nagyvilági légkörében, a francia szépirodalmi áramlatok közvetlen hatása alatt fejlődött; általában kiterjedt baráti összeköttetései voltak a francia politikai, társadalmi, irodalmi és művészeti világ kitűnőségeivel; négy telet töltött Párizsban, ahol a szalonok kedvelt látogatója volt, és szenttornyai kastélyában gyakran látta ő is vendégül a hazai és külföldi szellemi élet számos nevezetes alakját.
Nevét ma vasútmegálló őrzi: a Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonalon Gádoros és Szentetornya között található a Justhmajor megállóhely.
Szentetornyán utca viseli nevét.
Gádoroson róla nevezték el a Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárat, melyben emlékkiállítása és mellszobra is megtalálható, valamint egy utca viseli nevét.
Nagyszénáson utcát neveztek el róla. Érdekesség, hogy nevét elírták, ezért a mai napig Juszt Zsigmond utcaként van bejegyezve.
Orosháza városa a Justh Zsigmond Városi Könyvtárat nevezte el róla. (forrás: Wikipédia)

Első túránkat 2020. október 23. -ra szerveztük. (OrosCafe cikk)

 

Justh Zsigmond emléktúra

Emléktúra célja:

 Orosháza lakosainak és üdülőinek ismeretterjesztő, egy új kihívásokkal rendelkező útvonalon szabadidős program biztosítása. A gyalogtúra a felújított K+ túra útvonalon, jó minőségű földúton halad. Felkeresni az út mentén lévő emlékhelyeket és ismeretterjesztő előadásokkal színesíteni a gyaloglást. Terveink szerint sötétedéskor érnénk el az Árpádhalomnál lévő dombot. A naplementét megnézve éjszakai túrázás bemutatása.

Az emléktúra leírása:

Délutáni regisztráció után közösen indulunk a K+ turista útvonalon. Jelzést követve Juszt majornál érjük el az első megálló helyünket. Itt megemlékezünk a mintegy 130 éve alapított paraszt színház itteni működéséről. Követjük a földúton folytatódó K+ jelzést. A gádorosi temetőben felkeressük Justh Zsigmond sírját. Közúton folytatjuk utunkat a Justh Zsigmond könyvtárig. Itt 15 km megtétele után pihenő és frissítőpont vár minket. Az első résztávosoknak véget ér az út. Itt csatlakoznak a második résztávosok. Elérve az Alföldi K- jelzést azon Árpádhalomig gyalogolunk. 23 km.-nél a faluban frissítőpont vár minket. Innen már csak 1,5km és a dombot elérjük. Megnézzük a naplementét. A csend nyugalmával átélhetjük az itt átvonuló honfoglaló őseink akkori érzéseit. Sötétedés után éjszakai túrával érünk vissza Gyopárosfürdőre. Ilyen jellegű rendezvény még nem volt a városban. Túra végén mindenki fáradtan, de teljesítés örömével kb éjfél tájékán veheti át a megérdemelt díjazást!

Csatlakozási lehetőség kisebb távokon indulóknak bármelyik pihenőhelyen, vagy beton út és turistaút találkozásánál. 

 

justh tura 


201023 Justh Zsigmond emlektura 01

IV. Justh Zsigmond emléktúra  2023. október 7.

OrosCafe cikk: Ismét lesz kerékpáros zarándoklat

Kárászné Kati cikke: Justh Zsimond emléktúra 2023

 


 II. Justh Zsigmond emléktúra  2021. július 24.201023 Justh Zsigmond emlektura 01

 A túráról készült képek

 OrosCafe cikk: Két résztáv, 35 km, számtalan érdekesség

 OrosCafe cikk: Justh Zsigmond emlékére túráztak...

 

 


201023 Justh Zsigmond emlektura

 I. Justh Zsigmond emléktúra  2020. október 23.

Kapcsolódó cikk

OrosCafe cikk: Kihasználjuk a jó időt

Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár cikk: A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület látogatása

OrosCafe cikk: A lábukkal szereztek élményeket...

Bejelentkezés