Justh Zsigmond

 

Justh ZsigmondA nemesi származású neczpáli Justh család sarja Turóc vármegyéből. Apja neczpáli Justh István (1821–1904), földbirtokos; anyja nemesbükki Pákozdy Matild (1831–1898) volt. Budapesten kezdte tanulmányait és külföldi főiskolákon: Kielben, Zürichben, Párizsban folytatta és fejezte be.
Eleinte nemzetgazdasági tanulmányokra készült, de Taine-nek, a világhírű francia esztétikusnak tanácsára a szépirodalomnak szentelte magát.
Jelentékeny talentuma Párizs nagyvilági légkörében, a francia szépirodalmi áramlatok közvetlen hatása alatt fejlődött; általában kiterjedt baráti összeköttetései voltak a francia politikai, társadalmi, irodalmi és művészeti világ kitűnőségeivel; négy telet töltött Párizsban, ahol a szalonok kedvelt látogatója volt, és szenttornyai kastélyában gyakran látta ő is vendégül a hazai és külföldi szellemi élet számos nevezetes alakját.
Nevét ma vasútmegálló őrzi: a Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonalon Gádoros és Szentetornya között található a Justhmajor megállóhely.
Szentetornyán utca viseli nevét.
Gádoroson róla nevezték el a Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárat, melyben emlékkiállítása és mellszobra is megtalálható, valamint egy utca viseli nevét.
Nagyszénáson utcát neveztek el róla. Érdekesség, hogy nevét elírták, ezért a mai napig Juszt Zsigmond utcaként van bejegyezve.
Orosháza városa a Justh Zsigmond Városi Könyvtárat nevezte el róla. (forrás: Wikipédia)

Első túránkat 2020. október 23. -ra szerveztük. (OrosCafe cikk)

 

Justh Zsigmond emléktúra

Emléktúra célja:

 Orosháza lakosainak és üdülőinek ismeretterjesztő, egy új kihívásokkal rendelkező útvonalon szabadidős program biztosítása. A gyalogtúra a felújított K+ túra útvonalon, jó minőségű földúton halad. Felkeresni az út mentén lévő emlékhelyeket és ismeretterjesztő előadásokkal színesíteni a gyaloglást. Terveink szerint sötétedéskor érnénk el az Árpádhalomnál lévő dombot. A naplementét megnézve éjszakai túrázás bemutatása.

Az emléktúra leírása:

Délutáni regisztráció után közösen indulunk a K+ turista útvonalon. Jelzést követve Juszt majornál érjük el az első megálló helyünket. Itt megemlékezünk a mintegy 130 éve alapított paraszt színház itteni működéséről. Követjük a földúton folytatódó K+ jelzést. A gádorosi temetőben felkeressük Justh Zsigmond sírját. Közúton folytatjuk utunkat a Justh Zsigmond könyvtárig. Itt 15 km megtétele után pihenő és frissítőpont vár minket. Az első résztávosoknak véget ér az út. Itt csatlakoznak a második résztávosok. Elérve az Alföldi K- jelzést azon Árpádhalomig gyalogolunk. 23 km.-nél a faluban frissítőpont vár minket. Innen már csak 1,5km és a dombot elérjük. Megnézzük a naplementét. A csend nyugalmával átélhetjük az itt átvonuló honfoglaló őseink akkori érzéseit. Sötétedés után éjszakai túrával érünk vissza Gyopárosfürdőre. Ilyen jellegű rendezvény még nem volt a városban. Túra végén mindenki fáradtan, de teljesítés örömével kb éjfél tájékán veheti át a megérdemelt díjazást!

Csatlakozási lehetőség kisebb távokon indulóknak bármelyik pihenőhelyen, vagy beton út és turistaút találkozásánál. 

 

justh tura 

 


 II. Justh Zsigmond emléktúra  2021. július 24.201023 Justh Zsigmond emlektura 01

 A túráról készült képek

 OrosCafe cikk: Két résztáv, 35 km, számtalan érdekesség

 OrosCafe cikk: Justh Zsigmond emlékére túráztak...

 

 


201023 Justh Zsigmond emlektura

 I. Justh Zsigmond emléktúra  2020. október 23.

Kapcsolódó cikk

OrosCafe cikk: Kihasználjuk a jó időt

Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár cikk: A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület látogatása

OrosCafe cikk: A lábukkal szereztek élményeket...

Bejelentkezés