bs torokhidA térség egyik legszebb természeti kincse a Száraz-ér, mely a Körös-Tisza-Maros által határolt területek legmeghatározóbb vízfolyása.

Nevét onnan kapta, hogy az 1840-es években teljesen kiszáradt és burgonyát termesztettek a medrében. Ez a veszély később is fenyegette, de mintegy 150 évvel később egy nagyszabású rehabilitációnak köszönhetően megmentették.

Az Arad és Makó között folyó ér nagy része érinti Dél-Békést, jelesül Battonyát, Mezőkovácsházát, Végegyházát, Tótkomlóst és Békéssámsont, így mindenképpen érdemes egy Száraz-ér túrát tervezniük a természetbarátoknak. Természetesen az ér teljes partszakaszán nem tervezhető gyalogos, illetve nordic walking túra, ugyanis egy része olyan természetvédelmi területeken halad át, melyek nem látogathatók. Ennek ellenére kerékpárral vagy akár gépkocsival érdemes végigutazni a Száraz-ér által érintett településeket.

Ha az ér folyásával egy irányban haladunk, első állomásunk Battonya, s ha itt vagyunk, három olyan terület is kínálkozik, mely különleges növény- és állatvilágával páratlannak számít. Ezek közé tartozik a Gulya-gyep, a Sziondai-gyep és a kistompai löszrét. Csanád megye egykori második legnagyobb városában ezen túl számos különleges építészeti látnivaló vár, így a hét helyi templom, melyek közt szerb és román ortodox, valamint görögkatolikus templomot is találunk, de a köztéri alkotások is érdekesek.

A Hunyadi család egykori birtokán, Mezőkovácsházán máig él a törökverő kultusza, többek közt az ő nevét viseli a helyi középiskola, s ugyanitt található meg Hunyadi János mellszobra is. Mezőkovácsházán egy katolikus és egy református templom, illetve Csanád vezér szobra tartozik a fő látványosságok közé, illetve strandszezonban meglátogatható a Borostyán fürdő.

Néhány kilométerre a dél-békési járási székhelytől található Végegyháza, melyet szintén érint a Száraz-ér – ez a hangulatos, rendezett község ugyancsak megér egy hosszabb-rövidebb ott tartózkodást. A községben egyébként mintegy 8,7 hektárnyi védett területen folyik át az ér.

Tótkomlós városa abban a szerencsés helyzetben van, hogy a településen folyik át a Száraz-ér, mi több, a Rózsa fürdő vendégei pihenés közben gyönyörködhetnek benne. A városban a legerősebb a Száraz-ér iránti civil elkötelezettség, hiszten hosszú ideje működik a Száraz-ér egyesület Tótkomlóson, mely rendkívül aktív munkát fejt ki a védett természeti kincs érdekében.

Utolsó Békés megyei állomásunk a Száraz-ér túrán Békéssámson: itt mindenek előtt a Török-hidat kell megemlítenünk, mint kapcsolódó látványosságot: elnevezése arra utal, hogy még a török időben építették, más források szerint azonban jóval később, az 1700-as években építették a hidat. Maga a község is megér egy sétát, hiszen katolikus és református temploma, parkja, emlékművei érdekes látnivalók, nem beszélve az ipartörténeti ritkaságú, a napóleoni időkben épült magtárról.

Forrás: www.oroshaza-delbekes.hu

 

220625 iii muzeumturaIII. Száraz-ér menti túra

2022. június 25.

  A túráról készült album

 OrosCafe cikk: Új útvonalon, új élményekkel...

 

 

 


200822 033II. Száraz-ér menti túra

2021. június 26.

  A túráról készült album

 OrosCafe cikk: Száraz-ér mentén gyalogolnak...

 OrosCafe cikk: 18 km után a tótkomlósi forgatagban...

 


 200822 001I. Száraz-ér menti túra

2020. augusztus 22.

A túráról készült album

 OrosCafe cikk: Megvan a hétvégi Program!