Pünkösdi zarándoklatok

Orosházától - Kopáncspusztáig

 

arpadkori templomNagykopáncs Árpád kori templom:

Tótkomlós és környéke történelme igazán részletesen csak a XVIII. század közepe óta ismert, a középkori életnek is akadnak bizonyítékai. Ezek közül a leglátványosabb a nagykopáncsi Árpád-kori templom. A Tótkomlóshoz tartozó településrészen tekinthető meg az akkor még Mezőkopáncsnak nevezett falu XI. században épült, majd a XIII. században gótikus elemekkel bővített román stílusú temploma. A történészek szerint a templomot az 1500-1600-as évekig használták, majd az enyészeté lett. 1935-ben a romokat rekonstruálták, majd 1998-ban rekonstruálni kellett a tetőszerkezetét, miután az leégett.A XX. századra csak a főhomlokzat és egy oldalhomlokzat maradt, amelyet 1933-ban helyreállítottak. A régi falakat jól rekonstruálták. A kápolna körül régi temetőre bukkantak.
A temető feltárásával párhuzamosan végezték a templom alapfalainak feltárását.
Ide kapcsolódóan, az egyik igen jelentős kincsleletre 1919-ben, szántás közben talált rá két gazda. A kincs egy fazékban hevert több száz éven keresztül, és mintegy 400 db ezüstpénzből állhatott. A két gazda az érmeken megosztozott, azok egy ládába kerültek és éveken át egy félreeső tanyán a ládafiában hevertek. A pénzérmékből 235 db maradt meg. Ezekből a legtöbb – 117 db – II. Géza korából származik. Az érmék között azonban előfordult II. István és III. Béla pénze is. Valószínű külföldi utazók, kereskedők révén kerülhetett ide a 115 db friesachi dínár. Az éremlelet mellett komoly régészeti értéket képviselnek a feltárt temető sírmellékletei. A feltárást 1934-ben Csepregi Imre plébános-prelátus indította be. A templomrom feltárása során 88 sírt bontottak ki. A sírokban ruházati kellékeket és ékszereket találtak. Rendkívül ritka leletnek számított a pártaövek szíjvége. A szíjvégek gyöngysordíszítéssel voltak ellátva és mindkét esetben Szt. Györgyöt ábrázolták a sárkánnyal. Szt. Györgyön jól kivehető a korabeli fegyverzet, a rajta lévő páncél. Ezen túlmenően bronzcsatokat, boglárokat és öntött bronz fülesgombokat hoztak felszínre. A csontvázak mellett sima, lapos, csavart bronz gyűrűk voltak. Egyes sírokból fűzött ezüstérmék, valamint II. Ulászló, I. Mátyás és I. Ferdinánd dinárjai kerültek napvilágra.     (forrás: www.turautak.com)

GPS koordináták: N 46° 22,297' E 20° 37,869'

 

punkosdi zarandoklat 22 m

 

 

V. Pünkösdi zarándoklat  180522 elso

Az idei túrán már nem akadályozott minket semmilyen egészségügyi óvintézkedés, leszámítva a meleg és a napsütés miatti tünetek elkerülése, megelőzése.

 Buzai Csaba cikke

 

 


 IV. Pünkösdi zarándoklat  180522 elso

Az egészségügyi óvintézkedések miatt, csak óvatos előkészület után, ad hoc módjára került sor immár IV. alkalommal a pünkösdi zarándoklatra. A gyalogos zarándoklat Orosházáról, a Katolikus templomtól indult a már megszokott kijelölt útvonalon.

 Kárász Gáborné cikke

 Laduver Márta cikke

 


   III. Pünkösdi zarándoklat  180522 elso

Amikor a 2019-es Zarándoklaton elindultam, azért imádkoztam, és ajánlottam fel a zarándoklatomat, hogy a lányunknak (férjem lányának) és a fiunk barátnőjének (az én fiam) mihamarabb legyen babájuk. Amikor a békéssámsoni templomba léptem, elállt a szavam, nem akartam hinni a szememnek, mivel a templom ajtóval szembeni falon Szűz Mária és Szent Erzsébet látható várandós állapotban.

 Tovább a cikkhez...

 


  II. Pünkösdi zarándoklat  180522 elso

 Zarándoklat pünkösd hétfőn...Számomra felejthetetlen élmény. Nem vagyok katolikus, sem gyakorló hívő ember, de azt hiszem mindenkiben ott él valamilyen formában a hit, a lelki kapaszkodó, amit az életünk nehéz pillanataiban görcsösen markolunk...és fohászkodunk.

 Tovább a cikkhez...

 


 I. Pünkösdi zarándoklat  180522 elso

2018 május 21.-én több hetes szervező munka után sor került ezen keresztény rendezvényre. Hat órakor összegyűlt zarándokokat harangszó után László atya áldása indította útnak. Orosházát elhagyva utunk első megállója Vásárhely-puszta emlékműve volt. Fecskés-partnál Lengyel György polgármester úr tanyavilágról szóló megemlékezését csodálva hallgattuk. Sípos János úr a régi tanyavilág lakója csodás népdallal ajándékozott meg minket. Lelkileg feltöltődve folytattuk utunkat.

Tovább a cikkhez...

 

 

Bejelentkezés