230121 don 80 beol

 

„Don 80” emléktúra Mezőhegyes

2023. január 21.

 

A doni áttörés 80.-ik évfordulójára a MATASZ Békés vármegyei szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület méltó emlékmenetet kívánt szervezni.
Előzetes egyeztetések során felmerült a mezőhegyesi indulási helyszín különlegessége. A katonai ménesbirtok múltja 1784.-es évekre nyúlik vissza.
A Maroshát területén lévő települések történetét kutatva alakult ki a nyomvonal, Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádalberti-Ambrózfalva-Nagyér-Tótkomlós útvonalon.
Az elmúlt napok esős időjárása miatt szilárd burkolatú úton 30 km hossz várt a teljes távosokra, de akár 5 km távon gyaloglók is elismerést kaptak a rendezőktől. A gazdag katonai emlékekkel rendelkező településeken 14 katonai emlékhelyű helyszínen emlékeztek a résztvevők.
Reggel 7 órától a Centrál étteremben kezdődő regisztráción pillanatokon belül 176 főre duzzadt a megjelenők száma.
Lovaskatona, hagyományőrző, tartalékos katonák, kadétok katonai ruházatban jelentek meg. Melléjük csatlakoztak a civil lakosság érdeklődői.

7 óra 50 perckor a Himnusz hangjával kezdődött az ünnepélyes megnyitó. Pap István Tibor polgármester úr szavai után már a résztvevők a hagyományőrzés hatása alá kerültek. Az esemény színvonalát Bajoroszágból érkező négy német hagyományőrző katona, köztük egy ottani polgármesterrel tovább növelte.
Az országos parancs felolvasása után Nagy Zoltán hagyományőrző ezredes megemlékező Békésmenetszázad megalakulásáról szóló parancsot ismertetette. A Szózat zárta a megnyitót. 

Nyolc óra után induló emléktúra mire az I. világháborús emlékhelyre ért, minden részvevő átérezhette a Don felé menetelő katonák lelkületét.
Koszorúzás után az Ó-temetőben lévő hősi sírok felé vette az emlékmenet az irányt. Itt egyedülálló, csodálatos megemlékezés volt.
A 80 hősi síremlék elé egyesével felsorakoztak a katonák és a kadétok kezükben egy-egy üveg mécsessel. Emlékkoszorúzás után vezényszóra egyszerre rakták le a mécseseket.

Következő koszorúzási helyünk a vezérkari tiszti emlékmű volt. Ezután a kerékpárúton Pitvaros felé vettük az irányt.
Az útvonal érintett településein mindenhol két-két emlékhely került bemutatásra és koszorúzásra. Versek, katona énekek, megemlékező beszédek, helyi történetek és személyes emlékek sorai nyújtották a megemlékezések szép pillanatait. 
A tótkomlósi Ó-temetői emlékhelyhez már sötétben értünk. A kopjafa köré mintegy harminc mécses fénye világította meg az elhunyt katonák emlékét.

A záró mozzanatoknál finom gulyás várta a 100 fő beérkezőt a rendezvény teremben. Ünnepélyes záró mondatok után fáradtan, de minden résztvevő boldogan vette át az emléklapot és a túra kitűzőjét. A menet közbeni csatlakozókkal 191 fő teljesítette a túrát. A DON80 emléktúrát az eddigi rendezéshez képest a legtöbb résztvevői létszámmal, és egy napon felkeresett legtöbb emlékhellyel tettük fényessé. Köszönetet mondunk minden támogatónak, a települések önzetlen fogadásainak. Hittünk benne, hogy a kétéves szervező munka méltó lesz az évfordulóhoz. Ez a résztvevők boldog és megelégedett arcán visszatükröződött. Minden település vezetősége kért minket jövőre is jöjjünk el emlékmenetünkkel. Szervezők és résztvevők nevében elmondhatom, hogy csodálatos és egyedülálló rendezvényünkkel az ország legkiemelkedőbb emléktúrájának csodáját élhettük meg.

 

 

 

 

          Viczián Zoltán
            túravezető
Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület

 

Bejelentkezés

Oldalunkon a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Az oldal böngészésével hozzájárul a sütik használatához!