Doni emlékzarándoklat

Doni emléktúra Gádoros - Árpádhalom - Orosháza 2022. január 22.

 

cseh bela iii turaZarándok édesapja, mint fiatal építészmérnök a II. Világháborúban karpaszományos főhadnagy lett és egy tüzér század parancsnoka. A Don-kanyar Urivi hídfő állását védték 6-7 szeres szovjet túlerővel szemben. Súlyosan megsérült az ütközet elején, hadikórházba került, s zarándok ennek a sérülésnek köszönheti, hogy 5 évvel később megszülethetett.
A század katonái az utolsó csepp vérükig küzdöttek a nyomasztó túlerővel szemben, s valamennyien hősi halált haltak. (Nemeskürty István Rekviem egy hadseregért) Zarándok véletlenszerűen talált rá az orosházi Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület honlapjára. Azonnal jelezte, hogy szeretne a Doni Emlékzarándoklat részvevője lenni az alföldi pusztaságban katonák, kadétok, Szent György Lovagrend, hagyományőrzők, zarándok és természetjáró polgárok társaságában.

Köszönet Viczián Zoltán túravezető úrnak a gyors válaszért és szállásának intézéséért. Zarándok egy ragyogóan szervezett, sok-sok történelmi ismeretet, helyi emléket ismerhetett meg. Végre hallotta a gádorosi plébános úr szavaiból az igazságot.

A németeknek köszönhető, hogy 1938-ban a Trianonban elcsatolt területek egy része Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból ismét Magyarország országhatáron belüli része lett. „Erkölcsi kötelesség volt Magyarország hadba-lépése Németország oldalán.”

A zarándoklat érintette Árpádhalmon az emlékfát. „A hagyomány úgy tartja, hogy a falu határában található földhalmok között vert tábort Árpád fejedelem vezéreivel, amikor Pusztaszer felé tartottak. Ezen halmok közül a legnagyobbik volt a fejedelemé.” Zarándokok itt egy különös történetű ördöglakattal lettek megajándékozva.

A 30 km-es zarándoklat nehézségét fokozta a fagyos, majd kora délután felolvadó, és ismét visszafagyó mezőgazdasági kátyús földutak. Szinte minden lépésnél dönteni kellett, hogy jégre, vagy sárba lépjen az ember. Zarándok a célba érés előtt nem sokkal esett egy rendeset és eltörte a kézközép-csontját. Mondhatni, viszonylag szerencsésen megúszta. Elkövette azt a hibát, hogy indulás előtt nem ellenőrizte bakancsa talpán a bordákat, melyek a sok - sok kilométertől már bizony lekoptak. A sok csúszkálás miatt a fényképezőgép ritkán került elő. Köszönet Gádoros, Árpádhalom, Szentetornya és Orosháza vezetőinek, atyáinak, lelkészeinek és közreműködő polgárainak a vendéglátásért. Isten áldja Önöket! Kéztörését az Égiek figyelmeztetésének fogja fel, hogy egy kicsit lassítson!

Cseh Béla

Bejelentkezés