Elszánt, elismert zarándokok

IV. Pünkösdi Zarándoklat


negyedik zarandoklatAz egészségügyi óvintézkedések miatt, csak óvatos előkészület után, ad hoc módjára került sor immár IV. alkalommal a pünkösdi zarándoklatra. A gyalogos zarándoklat Orosházáról, a Katolikus templomtól indult a már megszokott kijelölt útvonalon.
Viczián Zoltán zarándoklat-vezető általi népes csapathoz több helyszínen csatlakozhattak a vállalkozó kedvű, természetet szerető férfiak, nők, kamasz gyermekek.
Ki gyalog, ki kerékpáron, ki lóháton tett meg különböző szakaszokat, a zarándokok száma megközelítőleg 60 fő volt a 12 évestől a 70 évesig.
Kardoskút polgármestere, Varga Pál is a csapattal tartott, majd gondoskodott a csapa fogadtatásáról a pusztai emlékműnél. Így tett Annus István is, Békéssámson polgármestere és frissítőponton fogadta a gyaloglókat. Szentmise és a sámsoni fiatalok előadása adott erőt a további kilométerekhez. A 28 km-es távmegtételéhez ez évben kegyes, ideális időjárási viszonyok segítették a gyaloglókat. A zarándoklat tagjait 13 órakor harangszó és kalács várta az Árpád-kori kápolnánál 11 órakor ünnepi szentmise volt.
Horváth Zoltán alpolgármester, a Tótkomlós Turizmusáért Egyesület tagja méltatta e program jelentőségét, és megköszönte a segítséget, a túraszervezést a felajánlásokat. Tracsek Oszkár katolikus plébános a zarándoklat eredetéről, fontosságáról beszélt a résztvevőknek, imát mondott, majd fiatalok zenéltek a jelenlévőknek.
A nap folyamán még Dr. Csontos Pál adott betekintést a hely múltjáról, szellemiségéről az érdeklődőknek. A komlósi egyesület és egyház részéről megvendégelés várta itt is a vándorokat és hozzátartozóikat. Öröm volt látni új arcokat, hisz a résztvevők fele új kihívást kereső volt a kistérségi településekről.
A túravezető emléklapot, kitűzőt adott át, és gratulált a vállalkozó szellemű embertársainak.
Örvendetes volt látni azt is, hogy rég nem látott ismerősök találkozhattak ez alkalomból, osztották meg tapasztalataikat, mint hogy a múzeumvezető, egyesületi vezetők is tették ezt, bízva abban, hogy önkéntesek kitartásának köszönhetően tovább fog élni ez a hagyománytisztelet.

Kárász Gáborné

 

A cikk a szerző engédélyével jelent meg.

Laduver Márta cikke

A túráról készült képek

OrosCafe cikk: Orosházán is vannak túristautak

OrosCafe cikk: Lesz is Pünkösdi Zarándoklat, meg nem is...

OrosCafe cikk: Mégis lesz Pünkösdi Zarándoklat

OrosCafe cikk: Mégis lett, és milyen jó, hogy lett...

Bejelentkezés